Особливості та порівняння витрат індукційної плити з класичною
Не потрібно часу на розігрів конфорки — нагрівання посуду відбувається митьєво із заданою потужністю. Це зручно як і експлуатація газових плит.- Коефіцієнт корисної дії (ККД) приблизно 90% (а у електричних плит з резистивним нагрівальним елементом 60-70% і ще нижчий цей показник у газових плит – 30-60%). Це найвищий показник з теплового обладнання на кухні будинку або іншого закладу громадського харчування.
- Автоматика. Щоб конфорка ввімкнулася, достатньо щоб на ній був посуд, що перекриває більшу її частину, інакше вона не включитися).
- Економія: Не тільки за рахунок високого ККД. У класичних електричних плит конфорка розігріта постійно, незалежно від того, готується на ній продукт чи ні. З-за цього – зайва витрата електроенергії, нагрівання повітря в приміщенні (отже ще й додаткові витрати на роботу витяжки).
- Нижче наводиться порівняльна характеристика витрат електроенергії для професійної індукційної плити і класичної електричної.
- Точніше підтримує задану температуру самої посуду (датчик температури безпосередньо контактує з дном посуду).
- Ефективність: Регулювання потужності відбувається двояко: безперервно і імпульсно. На максимальній потужності плита працює на найбільшій частоті (як правило, це 50-100 кГц). При зниженні потужності частота знижується, але не нижче ніж 20 кГц. При більш низьких частотах – конфорка переходить в режим переривчастого нагріву. Більшість сучасних електричних плит з резистивним розігрівом працюють так само, але індукційні плити більш ефективні з-за їх малої інерційності.
- Практичність: гладка скляна поверхня, яка є у більшості індукційних плит, – легко очищається від бруду.
- Безпека: Поверхня індукційних плит дуже слабо нагрівається і то, тільки від самої посуду, що стоїть на ній. Тому їх робоча поверхня (конфорки) швидко остигають при виключенні, а при відсутності посуду, як мовилося вище, взагалі не працюють на розігрів – це знижує ризик випадкових опіків.
Розрахунок споживання за рік для 8 годинного робочого дня | |
0,63 kWt/год *4 конфорки* 8 годин роботи* 365 днів | 2,5 kWt/год *4 конфорки* 8 годин роботи* 365 днів |
7358kWt/год | 32120kWt/год |
Приблизна ціна на електрику 1,77 гривень (Київ. Всі споживачі, крім населення та комунально-побутових потреб релігійних організацій) |
|
13024 гривень на рік | 56852 гривень на рік |
Місячний платіж за електроенергію | |
1085,33 | 4737,66 |
Чиста економія: 3652,33 грн.
Розрахунок споживання за рік для 14 (з 9.00 до 23.00) годинного робочого дня | |
0,63 kWt/год *4 конфорки* 14 годин роботи* 365 днів | 2,5 kWt/год *4 конфорки* 14 годин роботи* 365 днів |
12877kWt/год | 56210kWt/год |
Приблизна ціна на електрику 1,77 гривень (Київ. Всі споживачі, крім населення та комунально-побутових потреб релігійних організацій) |
|
22792 гривня на рік | 99492 гривень на рік |
Місячний платіж за електроенергію | |
1899,33 | 8291 |
Чиста економія: 6391,33 грн.
Розрахунок споживання за рік для цілодобової роботи | |
0,63 kWt/год *4 конфорки* 24 години роботи* 365 днів | 2,5 kWt/год *4 конфорки* 24 години роботи* 365 днів |
22075kWt/год | 96360kWt/год |
Приблизна ціна на електрику 1,77 гривень (Київ. Всі споживачі, крім населення та комунально-побутових потреб релігійних організацій) |
|
39073 гривня на рік | 170557 гривень на рік |
Місячний платіж за електроенергію | |
3256,00 | 14213,00 |
Чиста економія: 10957 грн.
Очевидно, що індукційна плита суттєво економить електроенергію в будь-якому закладі громадського харчування. Особливо це відчутно на потужних професійних індукційних плитах. І крім того: вона легко миється, має ошатний вигляд і вельми довговічна.
ОНОВЛЕНО: Слід врахувати, що стаття була опублікована більш двох років тому. Ціни наведені для тарифів Київенерго станом на перше лютого 2017 для промислових споживачів I-го класу споживання (27,5 кВ і вище). Тарифи і далі будуть витанцьовувати, але співвідношення буде вірно завжди.
Автор: Ishtvan Paladi