Що потрібно щоб відкрити кафе

Як відкрити нове кафе

Отже: Ви вирішили відкрити кафе, або переобладнати під кафе заклад харчування, який раніше вже існував.

Найпростішим та логічним буде звернутися до спеціалізованих фірм-продавців, постачальників устаткування – до професіоналів, у яких вже є напрацьовані схеми, кошториси та готові рішення «під ключ» – вам залишиться тільки вибрати — Хто? Але навіть у цьому випадку варто ознайомитися з примірним переліком самого-самого необхідного, з чого вам всеж таки необхідно почати:

  1. Це знання вимог СанПіН (Санітарні Правила і Норми) – без них вам просто не дадуть відкрити заклад. Крім того: в цьому документі наведені мінімальні вимоги, без «наворотів». Знаючи їх – ви можете істотно заощадити та, головне, не переплатити: «якщо попереджений — значить озброєний!».
  2. Визначиться з профілем кафе, меню, підібрати Шеф-кухаря. Так, так – Шеф-кухар визначає перелік необхідного обладнання для кафе. Адже на кухні буде працювати саме він.
  3. Ознайомиться з ТУ вашого закладу (максимальну потужність, на яку розрахована електромережа споруди — отримаєте в Енергозбуті). Це дозволить визначитись: буде теплове обладнання — ті ж електроплити — повністю електричними або газовими.
  4. Бізнес-план – якщо він у вас є, хоча б типовий для відкриття подібних закладів. Значить у вас є все в деталях розписано, що і скільки і навіщо.

Тепер поговоримо про устаткування: яке обладнання потрібно для кафе.

Обладнання для кафе

Приміщення кафе, неважливо якого профілю, на чому воно спеціалізується і чим саме приваблює відвідувачів, у більшості випадків, невеликі. Тому вибираючи обладнання для кафе – варто задуматися над його максимальною багатофункціональністю (на відміну він того ж обладнання для їдаленьу виборі якого — питання габаритів та універсальності стоять не так гостро).

Як і для будь-якого закладу громадського харчування для кухні кафе потрібно:

Теплове обладнання:

Купити пароконвертомат для кафеПароконвектомат — справжній універсал на кухні — так, він коштує задорого, але й замінить багатьох: плиту, духовку, мікрохвильову піч, жарову шафу – тим самим заощадивши вам чимало місця на кухні, а заодно й грошей.

У пароконвектоматі ви можете швидко розігрівати готові страви, готувати смачну випічку з хрумкою скоринкою, готувати перші та другі страви – і це не все, на що здатний пароконвектомат! А його вбудовані програми готування та випічки? Загалом: ви жодного разу не пошкодуєте – один раз витратившись на купівлю пароконвектомату.

Плити електричні чи газові (чи індукційні для вже зовсім мініатюрних кухонь кафе).

Перевага професійної індукційної плити: вона миттєво розігрівається, довговічна, проста в експлуатації (має встановлені електронні рецепти розігріву), безпечна – ви просто не зможете обпектися навіть доторкнувшись до неї, а якщо кухня маленька – це важлива обставина.

На замітку: якщо ви зупинили свій вибір на індукційній плиті, то подбайте, щоб вона була професійною – все-ж умови кафе передбачають тривалі режими експлуатації та габаритний посуд на плиті.

Паста-кукер – як найбільш універсальний апарат для варіння гарнірів. Власне його пряме призначення – це варіння макаронів (через це він і отримав свою назву), але в ньому відмінно можна готувати і гарніри: каші, овочі, фрукти, варити яйця — загалом — справжній універсал. Не пошкодуєте.

Млинниці – звичайно пекти млинці завзято можна і на звичайній плиті, але якщо ваш профіль «Млинниця» та й ще планується непоганий потік відвідувачів... Адже ви плануєте хорошу відвідуваність. Чи не так? То краще вибрати спеціалізоване обладнання.

Фритюрниця – смажити картоплю фрі та й не тільки її (відмінно виходять в ній смажені крильця) — нам-ням.

Електрообладнання «на підхваті» мікрохвильовка, електрочайник.

Це найзагальніше, що знадобиться з теплового обладнання на перших порах.

Холодильне обладнання

Власне холодильник з морозильним відділенням – якщо кухня невелика. Якщо площа дозволяє, то холодильна шафа з глухими дверима та морозильний лар – для тривалого зберігання продуктів та напівфабрикатів.

Холодильний стіл — він багатофункціональний — тому бажано зупиниться на ньому. Холодильний стіл виконує одразу декілька функцій: це робоча поверхня для кухаря; місце тимчасового зберігання продуктів та, якщо передбачено конструкцією столу, шуфлядки та полички для зберігання кухонного інвентарю.

Холодильні вітрини (як настільні, так і підлогові – виходячи з задуми дизайнера та функціональності кафе) і демонстраційні шафи в залі.

На замітку: демонстраційні шафи та вітрини можуть бути брендовані. Ви істотно заощадите – якщо звернеться до постачальників, вони завжди охоче йдуть назустріч у постачанні таких вітрин для прохолодних напоїв.

Льодогенератори – в спекотну пору це саме те – апарати для приготування кубиків льоду.

Морозильний лар для морозива на літо. Так само можна домовиться з постачальниками і поставити брендований лар для морозива.

На літо також бажано придбати (або орендувати) сокоохолоджувач. Адже продаж соків (та й морозива в теж) в літній період — це вельми прибутковий бізнес!

Хоча всі фризери прості та надійні в експлуатації, до їх вибору варто віднестися з часткою відповідальності, так як не всі вони можуть працювати в умовах вуличної спеки та великої черги охочих купити морозиво.

На літо також бажано придбати (або орендувати) сокоохолоджувач.

Допоміжне (нейтральне) обладнання

Купити ванну мийну для кафеДо допоміжного обладнання, або як кажуть до нейтрального, відносяться виробничі столи для оброблення м'яса та риби, столи для борошняних робіт. Для кафе підійде стіл-ванна або стіл з тумбочкою та полицями (але всеодно столів повинно бути як мінімум два – такі вимоги).

Ванни мийні. Кількість секцій у ванни вибирають виходячи з кількості місць в залі та кількості комплектів посуду (при самообслуговуванні – один в мийці, один на роздачі та ще один у залі). Слід зазначити, що мийним ваннам дістається повсяк час: адже  агресивне середовище миючих засобів, перепади температур (їх часто використовують і для розморожування продуктів), миття гострих предметів...

Тому до вибору ванни, її конструкції та матеріалу варто підійти відповідально – правильний вибір надовго позбавить вас від клопоту та домагань санслужб.

До речі: за вимогами СЕС якщо ванна одна, то вона повинна бути не менше 2-х секційною. І при цьому не важливо – чи є в закладі посудомийна машина, чи ні – ванна все одно повинна бути в наявності (воно й зрозуміло: посудомийка може зламатися, а от ванна — ні).

Якщо ви все ж хочете посудомийну машину, то: по-перше, ви істотно заощадите на витраті води, по-друге – зверніть увагу на посудомийні машини фронтального типу. Вони ідеальні для кафе: малогабаритні (можуть розміщується на столі або на бар-стійці); швидко та якісно миють посуд.

Полиці для зберігання кухонного інвентарю та полиці-сушарки для зберігання та сушіння посуду.

Витяжка та вентиляція. Запахи кухні в залі не завжди доречні, більш того ви не отримаєте документи на відкриття кафе – якщо у вас не буде вентиляції.
Водонагрівач – забезпечить вам незалежність від міської тепломережі.

Ваги електронні – для зважування інгредієнтів та залишків продуктів при перезмінці.

Електромеханічне обладнання

Електромеханічне обладнання так само повинно бути максимально багатофункціональним: тепловий блендер – для перемішування супів та соусів чутливих до температури або просто перемішування інгредієнтів. Справжній універсал на кухні – кухонний процесор: з функціями кутера, міксера, овочерізки та м'ясорубки одночасно.

Ви можете не витрачається на тепловий блендер та кухонний процесор – просто взяти все окремо: м'ясорубку, блендер, терку (так дешевше, але громіздко на кухні).

В залежності від профілю кафе може знадобиться тісторозкочувальна машинка, локшинорізка та, обов'язково, блендер для молочного коктейлю – якщо у вас дитяче або сімейне кафе.

Якщо в кафе планується продавати фреші – знадобиться соковитискач – для швидкої вичавлювання свіжого соку.

Посуд для кафе

Вимоги до посуду для кафе такі ж як і для будь-якого посуду у закладах громадського харчування: він повинен бути міцним, стійким до температурних перепадів, тримати удар та легко переносити процедури в посудомийці — загалом — все в розрахунку на тривалу та досить інтенсивну експлуатацію. І при цьому посуд повинен демонструвати – на відміну від їдальні – індивідуальність та витримувати загальний стиль закладу (особливо, якщо кафе прагне до національної колористики, або це тематичне кафе).

Непогано для цього підходить посуд Люмінарк – ударостійке, термостійке скло відмінно переносить високі перепади температур, миття в посудомийці та випускається в різноманітних стилях (в тому числі і яскравих виконаннях для дитячих кафе).

Так само слід звернути увагу на властивість посуду штабелюватись, можливість складати посуд однин в одного та складати його в стопки для компактності – важлива якість для посуду в умовах невеликих кухонь кафе.

Кількість необхідного посуду:

Залежить від кількості місць в залі та форми обслуговування (є в залі офіціанти або самообслуговування).

Якщо відвідувачі в кафе обслуговуються офіціантами, то це приблизно один комплект посуду в обороті, один в сервіровці та ще один в коморі. При самообслуговуванні передбачається три комплекти в обороті: один на роздачі, один в залі у відвідувача, а ще один в даний момент миється. Та ще обов'язково передбачити банкетний посуд шикарного вигляду – для весіль та усіляких урочистостей.

Плюс обов'язково 10% закласти на бій посуду та її природне убування (простіше кажучи: банальну крадіжку посуду).

Купуючи посуд обов'язково уточніть у постачальника – а чи зможе він вам забезпечити постійне оновлення одного і того ж виду посуду, тому що «різношерстість» в сервіровці столу для кафе — це поганий тон.

Що з посуду повинно бути? Тут все залежить від профільності кафе, але в будь-якому випадку це будуть: сервізні набори для чаю та кави, тарілки обідні та для других страв, а також столові прилади та питне скло.

Ми, зі свого боку, можемо запропонувати вам посуд Bormioli Rocco – досить непоганий вибір тарілок відмінної якості та естетики. Польський фарфор – білий посуд від бренду Любяна: тарілки, блюдця, чайники та заварники, а також питне скло: келихи, чарки під горілочку та під коньячок, чашки та креманки – турецьке скло від Пашабахче.

Ми пропонуємо непогані ціни та беремося заповнювати убування посуду.

Якщо потрібні консультації – звертайтеся! Завжди раді вас проконсультувати та підібрати посуд саме для вашого кафе.

Що ж, це посуд в залі, а що стосується посуду на кухні, то вона повинна бути обов'язково маркованою: для м'яса, для сирих овочів, для риби і т.д. — загалом зрозуміло — багато хто так робить і у себе на кухні.

Так само на кухні знадобляться ще й каструлі – куди ж без них, а також сковороди, черпаки та ополоники, мірний посуд.

На замітку: на підприємствах громадського харчування – у тому числі і кафе – забороняється використовувати емальований посуд, тому що емаль крихка і піддається сколюванню — це неприпустимо.

Меблі для кафе

Інтер'єр кафе – на відміну від їдальні – це місце відпочинку, а не тільки прагматичного поглинання їжі, тому і настрій він повинен створюватися відповідний – релаксний.

Меблі для кафе повинні бути зручними, функціональними та відповідати стилю закладу – тут слід звернутися до дизайнера або фірм-постачальників обладнання для кафе та ресторанів – які реалізують ваш проект «під ключ» (або, на крайній випадок, загляньте в спеціальні журнали – яких в даний час не злічити).

Але, до кого б ви звернулися за реалізацією інтер'єру, слід врахувати, що інтер'єр повинен відповідати всім вимогам пожежних та санітарно-епідеміологічних служб.

Вибираючи меблі для кафе – завжди треба тримати в голові – а раптом весілля? Чи якийсь захід? І постійно про це смикати вашого дизайнера. Меблі в кафе повинні, по можливості, швидко трансформуватися для масових заходів (хоча б щоб її можна було легко зрушувати та переміщати).

Що в інтер'єрі кафе має бути?

Меблі для залу. Насамперед — бар-стійка. Як театр починається з вішалки, так бар або кафе починається з бар-стійки (не важливо – передбачено місце для відвідувачів за бар стійкою чи ні). Так як саме вона розділяє простір на зал для відвідувачів та робоче місце барменів та офіціантів.

Дизайн бар-стійки може бути оригінально-різноманітним. Слід лише дотримуватися стандартних пропорцій: по висоті 110-130 см, (висота гостьовий стільниці, службова, для офіціантів – зазвичай на 20 см. нижче), ширина стільниці для гостей – 30-40 см., робоча, для барменів – 60-70 см. Довжина бар-стійки визначається з кількості відвідувачів закладу з розрахунку, що на одного сидячого за бар-стійкою припадає 60 см.

Якщо мова зайшла про розподіл інтер'єру на зони то згадаємо і про них, а також які ще приміщення повинні бути, окрім загального залу: це вестибюль (важко створити затишок в кафе, якщо двері ляскають прямо на вулицю), гардероб і власне сам зал для відвідувачів. У залі для відвідувачів бажано передбачити дитячий куточок — якщо це сімейне кафе.

Кількість місць у залі для відвідувачів розраховується виходячи з норми 1,6 м2 на одного відвідувача.

В кафе, згідно з нормами, крім кухні повинно бути приміщення для працівників кафе, комора, а також необхідно передбачити дві вбиральні – одну для відвідувачів, одну для обслуговуючого персоналу.І само-собою - приміщення під кухную.

Що ще повинно бути з меблів: столики, стільці, м'яка частина – дивани (куплені або на замовлення), барні стільці, якщо планується обслуговування за бар-стійкою.

Терасна меблі на терасі або веранді. Будь-яке кафе в літній період прагне винести обслуговування на вулицю, площу, скверик або внутрішній дворик. Терасна мебель може бути і пластиковою, що складається одна в одну, або плетеною – для більшого шику.

Службова мебель. Шафи для переодягання персоналу та зберігання особистих речей, в тому числі і медичної книжки (це вимога СЕС – мед. книжка працівника повинна зберігитися на робочому місці). Інша меблі: комп'ютерний стіл, стільці, крісла – це вже від планування приміщення та особистих побажань.

Висновки

Загалом: перелік необхідного обладнання залежить від мінімальних санітарних вимог та норм, меню закладу, та профілю кафе. Хочете точно знати, що знадобиться з обладнання на кухні кафе? Запросіть свого Шеф-кухаря – він вам дасть точну відповідь.

Що ще знадобиться в кафе? Кухонний інвентар: обробні дошки, ополоники, ножі кухарські, обробні та кухонні та інше приладдя для обробки і приготування страв.
Підноси, таці — про них часто забувають. Ящики для зберігання продуктів

Якщо хочете істотно заощадити – зверніть увагу на бу обладнання для кафе – є безліч фірм, які спеціалізуються на передпродажній підготовці обладнання для кафе, яке вже було у вжитку. Вони розбирають, чистять, перевіряють його працездатність, наводять зовнішній марафет. Після всіх процедур таке обладнання працездатне, має товарний вигляд та є досить недорогим за ціною.

Якщо у вас є питання: як відкрити кафе або що саме потрібно з обладнання для відкриття нового кафе — запитайте у нас, ми вам допоможемо!

Консультації (безкоштовні) по вибору, підбору обладнання та посуду для кафе. Телефонуйте : (066) 595 – 15 – 85

Автор: Ishtvan Paladi


Товари, що відносяться до даної статті
* — це умовні одиниці, які наведені тут лише для довідки