Відкриваємо їдальню - необхідне обладнання

Відкриваємо їдальню. Яке необхідне обладнання

Їдальня – самий демократичний формат громадського харчування. З вишуканим або мінімальним дизайном, з великим асортиментом страв чи комплексним харчуванням, але завжди з незмінним елементом, який є притаманним у більшості закладів такого типу, це — дешевизна та самообслуговування.

Вибір обладнання для їдальні — наступний крок, після маркетингового аналізу: чи буде тут жвава торгівля або сумна точка громадського харчування. І до цього кроку слід поставитися з серйозною відповідальністю, адже обладнання для їдальні коштує не дешево, а покликане служити на роки.

Їдальні, як такі, в звичному для нас форматі, присутні у всіх сферах нашого життя: дитсадкові та шкільні їдальні – у дитячих установах; університетські – у вищих навчальних закладах, коледжах та ПТУ; фабрики-кухні на великих промислових підприємствах; невеликі корпоративні їдальні для невеличких офісів з чисельністю до 10, або трохи за 10 співробітників.

Вигідна відмінність їдалень від ресторанів, барів, ба: навіть кафе — це доступність, швидкість обслуговування при дотриманні головного — повноцінність харчування, а саме: гаряча, рідка їжа. Цього не можуть дати а ні фаст-фуди, ні інші точки вуличної торгівлі.

За форматом обслуговуванняя столові можуть бути як закриті, тільки для корпоративного обслуговування членів свого закладу (школа, завод, офіс), так і відкриті – вони надають послуги громадського харчування для всіх відвідувачів, в тому числі й «з вулиці».

По технологічному процесу їдальні бувають замкнутого циклу, це – велика їдальня, чи фабрика-кухня на території підприємства, школи. Або ж це їдальні, які працюють з кухнею за аутсорсом.

Необхідність замкнутого циклу з власною кухнею, гарячим цехом, холодильним обладнанням і т. п. обумовлюється потребою обслужити велику кількість людей в короткий час обідньої перерви. Що непотрібно для невеликих офісних їдалень – досить доставки готових страв, яких необхідно всього лиш розігріти та розфасувати – така кухня працює на аутсорсі, за договором підряду.

Організація робочого простору.

Для невеликих офісних їдалень з кількість посадочних місць до 10 досить просто виділити окремий кут під електро- або газову плиту для розігріву їжі, обладнати найнеобхіднішим, навіть не професійним, побутової начинням та укласти договір на постачання вже готових страв.

Для їдалень з великою кількістю посадкових місць (від 100 й більше) вже необхідне окреме приміщення під кухню: гарячий цех, приміщення для зберігання продуктів (як все готових, так і напівфабрикатів); необхідна повноцінна лінія роздачі в залі обслуговування, а з нею й інше технологічне обладнання для їдалень: теплове, холодильне, допоміжне – системи кондиціювання, системи контролю та порціонування: ваги й дозатори.

Підбір обладнання для їдальні

Як вже оговорювалося: їдальня – це заклад громадського харчування в якому основна ставка робиться на ціну середнього чека, швидкість обслуговування та якість харчування.

Тому їжа в їдальні готуються масово, «в загальному казані» – на весь робочий день зміни. Це, на відміну від того ж ресторану, де присутня порційність у приготуванні страв, та приготування їх під замовлення.

До технологічного обладнання для їдальні пред'являються виключно високі вимоги що-до продуктивності, надійності, простоті в експлуатації та доступністю за цінами (на відміну, наприклад, від вимог до того ж прообладнання для кафе).

Ми пропонуємо комплексне рішення «під ключ» — підбір обладнання виходячи з потреб кожного конкретного закладу громадського харчування: кількісні посадочних місць та щоденного потоку відвідувачів, меню в залі, технологічного процесу приготування їжі і виробничої програми або просто специфіки — це етнічності, національності кухні, самого закладу в цілому.

І все це з гарантією від виробника, доставкою у ваш регіон, за доступною ціною та належної знижкою.

Консультації (безкоштовні) що-до вибору, підбору обладнання, посуду та аксесуарів. Телефонуйте! Консультації безкоштовно- (066) 595 – 15 – 85

Для типового закладу харчування, що тільки-но відкривається у форматі їдальні, потрібно таке обладнання:

Теплове обладнання

Котли харчоварильні, плити, сковороди електричні чи газові (в залежності від оснащеності приміщення їдальні), жарочні та теплові шафи або більш сучасні – пароконвертомати, конвекційні печі, теплові столи – це необхідне обладнання. Додатково можуть бути ще макароноварки, теплові блендери і т.п.

При виборі теплового обладнання — тих же електроплит — слід враховувати, що хоча вітчизняні виробники й роблять їх більш задешево, але вони мають велику інертність при розігріванні, у порівнянню з їх зарубіжними аналогами. Звичайно ж, вітчизняні плити дешевше в декілька разів, але якщо у вашій їдальні планується великий наплив відвідувачів, специфічний режим роботи – то слід віддати перевагу закордонним, бо ж вони розігріваються за декілька хвилин, тим самим заощаджуючи ваш час та електроенергію.

Якщо у вас є сумніви або ви не хочете переплачувати задарма – звертайтеся, ми проконсультуємо, та допоможемо вам прийняти вірне рішення.

Також необхідно серйозно підходити до вибору пароконвертомата, так як це не дешеве обладнання.

Холодильне обладнання

Купити холодильний шкаф Навіть якщо це невелика їдальня, без повного циклу приготування їжі, то й в цьому випадку знадобиться холодильне обладнання – нехай навіть у якості звичайного побутового холодильника.

Яке обладнання потрібно для їдальні середньої руки:

  • Холодильні та морозильні шафи (на кухні з глухими дверима, а для залу – зі скляними дверима). Холодильне обладнання повинно бути різнотемпературним: з мінусовою температурою для мороженого м'яса та свіжої риби, та з близько-нульовою зоною для фруктів, овочів та вже готових страв.

    На замітку: якщо плануєте розмістити демонстраційні холодильні шафи в залі, то пам'ятайте, що можна істотно заощадити, домовившись з постачальниками безалкогольних та слабоалкогольних напоїв про встановлення їх брендованих холодильних шаф;

  • Холодильні столи – для охолодження, тимчасового зберігання напівфабрикатів та готових страв;

  • Шокери – якщо ви дбаєте про свіжість та якість продуктів, то він вам обов'язково знадобиться т. як. Шокери дозволяють провести інтенсивне охолодження в короткий час (шокова заморозка) – цей «шок» збереже смак продуктів, їх корисні властивості.

  • Холодильні вітрини – якщо ви плануєте продавати в залі їдальні кондитерку, десерти та/або морозиво.

Якщо їдальня велика чи це фабрика-кухня, то, швидше за все, знадобиться окреме приміщення-камера для зберігання значних запасів охолоджених овочів та фруктів, замороженого м'яса – вам обов'язково знадобиться холодильна камера моноблоки, спліт-системи для них (холодильні камери зазвичай вже комплектуються системами охолодження та підтримки заданих температур).

Електромеханічне обладнання

Жодна більш-менш серйозна їдальня не може обійтися без механічного, електромеханічного обладнання для первинної обробки продуктів: очищення, різання, шинкування.

Що знадобиться з електромеханіки. Вам обов'язково знадобляться такі машини:

  • Для очищення овочів – картоплечистки;

  • Овочерізки, слайсери з наборами ножів для різання, шинкування продуктів;

  • Якщо кухня велика — стрічкові пили — для розрізу та оброблення заморожених шматків м'яса та мороженої риби;

  • Міксери планетарні та занурні, а також тістоміси – якщо планується своя випічка в серйозних обсягах;

  • М'ясорубки та фаршемішалки;

  • Котлетоформуючі машини — якщо планується продаж кулінарії та готових напівфабрикатів «на виніс»;

Вище перераховане електромеханічне обладнання вкрай бажано для великих їдалень, фабрик-кухонь, для тих закладів громадського харчування, у яких великий потік відвідувачів, або їх кухні працюють ще й на аутсорц — готують їжу для суміжних їдалень або інших, більш дрібних, закладів громадського харчування.

Якщо їдальня невелика, то досить обмежиться кухонним процесором, овочерізкою, ручним міксером, ну і звичайно ж ручним інструментарієм: ножі кухонні, кухарські, ножі для стейків – просто набори ножів, ложки, вінчики, лапшерізки та овочерізки механічні, інший кухонний аксесуар – він у нас звичайно ж є. Дивіться у розділі кухонний посуд, барний інвентар або просто зателефонуйте нам зараз або ; напишітm: ми підберемо вам посуд, сформуємо оптове замовлення посуду та аксесуарів для вашої їдальні (або ресторану, бару, кафе – тут це не має значення).

Нейтральне обладнання

Нейтральне обладнання поставлене нами до однієї з їдаленьНейтральне обладнання поставлене нами до однієї з їдалень

Нейтральне устаткування хоч і називається іноді допоміжним обладнанням на кухні їдальні, але воно, тим не менш, є обов'язковим і є на будь-якій професійній кухні. Нейтралка покликана полегшити працю працівників кухні, забезпечити необхідну гігієнічність та безпеку в процесі готування.

Ми пропонуємо комплексні поставки нейтрального обладнання для будь-якої професійної кухні. Консультації, рекомендації. Доставка в будь-який регіон України. Відвантаження готової продукції з Дніпроа, Запоріжжя та Києва.

І так. Що відноситься до нейтрального обладнання?

До нейтрального обладнання відноситься лінія роздачі в залі самообслуговування – для роздачі та тимчасового зберігання готових страв, мийні ванни, виробничі столи, столи для борошняних робіт, оброблення м'яса та оброблення риби, столи для збору сміття, сміттєвий бак стелажі, витяжки, візки та шафи, сушарки, марміти та прилавки.

Яке допоміжне обладнання необхідно придбати для їдальні в першу чергу, без якого їдальня просто не відкриється.

  • Виробничі столи – для первинної обробки продуктів, їх тимчасового зберігання продуктів.
    Конструктивно можуть бути зварними або розбірними. З нержавіючої сталі або фарбованого металу. Стільниця – дерево, ДСП, залізо або стіл з поліпропіленової стільницею – варіантів багато, на вибір.

    Столи можуть бути виконані у варіанті з полицею (однією або декількома), тумбочкою (для зберігання інвентарю), а також — для посилення конструкції — бути з обв'язкою ніжок.

    На замітку: якщо стіл довгий, то слід звернути увагу на посилення стільниці столу додатковими ребрами жорсткості, які пропускають під стільницею.

    Виробничі столи бувають пристінними — з одним або кількома бортами або острівними — без борту.
    За функціональним призначенням:

    • Столи для розрубу та оброблення м'яса, риби;

    • Стіл для борошняних робіт – стільниця дерево або спеціальна фанера;

    • Столи для збору сміття та відходів зі спеціальним отвором в стільниці;

  • Мийні ванни – для миття посуду, кухонного інвентарю, розморожування продуктів.
    В залежності від інтенсивності робіт на кухні можуть бути одно-, двох- або трисекційними;
    При виборі ванн слід звернути увагу на якість матеріалу (адже ванни знаходяться в постійному контакті з рідинами та слабоагресивними речовинами) – матеріалом для ванн повинна бути якісна, нержавіюча сталь. Кромки ванни повинні бути округлені або завальцованими.
    За технологією чаша ванни може бути зварної або суцільнотягнутої. Звичайно суцільнотягнені кращі т. як мають округлені кути, що полегшують догляд за ванною, а також відсутнісь швів, що також сприяє гігієнічності;
    Вкрай бажано щоб мийна ванна була повністю виконана з нержавіючої сталі. Звичайно, велика спокуса застосувати в конструкції фарбовану сталь (порошкове напилення) – так як це здається дешевше. Воно так, але ж ви врахуйте, що порошкове покриття дешево обійдеться на початку, але в процесі експлуатації завжди з'являються неминучі сколи, подряпини. Вони й призведуть до того, що через рік-два утворяться осередки поширення іржі. Звичайно ж, її можна зафарбувати, але це вже не той вигляд, так і це не зупинить процес корозії, що нажаль розпочався.

  • Полиці – для зберігання посуду, аксесуарів та кухонного начиння.
    Можуть бути як відкритими, для вільного сушіння та зручного доступу, так і напів- або повністю закритими.
    На великих підприємствах громадського харчування звичайно ж одними полицями не обійтися. Тому поряд з полицями присутні і стелажі, а також шафи та візки;

  • Витяжки – вентиляційні зонти та витяжки встановлюються над тепловим устаткуванням і служать для видалення надлишків тепла, вологи та запахів.

  • Лінія роздачі - спеціально організоване обладнання в залі самообслуговування для організації процесу роздачі їжі. Зазвичай являє собою ряд мармітів перших та других страв, прилавків, вітрин, холодильних та теплових столів.
    Хоча останнім часом поширюється більш сучасний формат - фрі-флоу - зонне або «острівне» розташування тих самих мармітів, прилавків і т. п. Такий формат дозволяє уникнути штовханини та черг, так як відвідувачі самі вибирають те, що хочуть, минаючи непотрібні зони.

Посудомийне обладнання

Купити професійні посудомийні машини для їдаленьПрофесійне автоматичне посудомийне обладнання для звичайної їдальні, великої їдальні або фабрики-кухні покликане полегшити працю персоналу, коли посуду не те що багато, а дуже багато.

Крім того що посудомийна машина полегшує працю, вона ще й економить витрати води, що забезпечує швидкість миття та вбезпечує справжню гігієнічність. Адже процес миття посуду йде при температурах до 55 градусів, а ополіскування і того більше – 80-85 °С ніякі руки такої температури не витримають.

В залежності від кількості посадкових місць, інтенсивності потоку відвідувачів, а також габаритів приміщення для миття посуду застосовують різні посудомийні машини за принципом роботи.

Це:

  • Фронтальні – посудомийні машини фронтальним завантаженням посуду. Ідеальні для невеликих приміщень в їдальнях на 20-30 місць, а також кав'ярнях, барах та ресторанчиках т. як вони економні та малогабаритні;

  • Купольні посудомийні машини – розраховані на столові з середньою кількістю посадкових місць: до 100.
    Вони комплектуються касетами для миття тарілок, гратками - для миття столових приладів, столиками для розбору брудного посуду та сортування чистого. Посудомийки такого типу можуть мити й габаритний посуд, в тому числі й підноси;

  • Тунельні посудомийки (або їх ще називають конвеєрні) встановлюються на підприємствах громадського харчування з кількістю посадкових місць більше ста.
    Там, де брудний посуд поступає неперервним потоком.
    Такі посудомийні займають багато місця і вимагають пристойних витрат води, миючих засобів та електрики;

Тому при виборі посудомийної машини треба ретельно зважити всі фактори, виходячи з потрібної продуктивності, безперервності роботи та площі приміщення, наявності підведених комунікацій (вода, каналізація, електроживлення, заземлення т.щ.).

Ми рекомендуємо звернутися до нас, ми допоможемо вам правильно вибрати посудомийне обладнання для вашої їдальні. Доставимо та проведемо монтаж, а також забезпечимо належної гарантією і сервісним обслуговуванням - ЗВЕРТАЙТЕСЯ! (066) 595 – 15 – 85

Посуд для їдальні

Правильно вибираємо посуд для їдальні. Ми всі пам'ятаємо непоказний посуд часів «совка» з простим синім штампом «общепит» такою ми її пам'ятаємо, і нерідко з щербинками, сколами та тріщинами (що просто неприпустимо у наш час).

В принципі вимоги до столового посуду з тих часів не особливо й змінилися: це однотонний (зазвичай білий), гладкий посуд з міцної порцеляни простих форм, яка досить міцна, щоб витримувати часте використання, та при цьому не втратити свій блиск, бути без сколів та тріщин. Столовий посуд повинен багаторазово витримувати цикли миття та вкрай бажано мати можливість штабелюватися. Так як посуду повинно бути багато (з запасом мінімум 20-30% від кількості посадкових місць), а місця він повинен займати по мінімуму.

Столовий посуд повинен бути досить товстим, щоб тривалий час зберігати тепло гарячих страв, поки відвідувач дійде до каси та від каси.

Схожі вимоги пред'являються і до питного скла: чашки, креманки, келихи мають бути міцними, легко митися; столові прилади — також повинні легко митися, займати мало місця та бути зносостійкими.

Крім того, і це важливо, посуд повинен бути недорогим — щоб не крали. Тому весь посуд для їдальні непоказний на вигляд, хоча при цьому він міцний, довговічний та зручний.

Меблі для їдальні

Мебель для їдальні повинна бути практичною, що дозволяє максимально щільно саджати відвідувачів, зручною з розрахунку на те, що середньостатистичний відвідувач буде сидіти за столом не більше 20-30 хвилин — приблизно стільки тривати обідня перерва, а більше й не потрібно.

Стільці повинні бути міцними, жорсткими, – щоб відвідувачі не засиджувалися, — легкими.

Столи краще вибирати квадратними (у разі масових заходів їх можна пристиковувати один до одного – змінюючи простір)

Крім зручності та практичності мебель повинна бути довговічною та легко митися – так як в їдальнях зазвичай великий наплив відвідувачів.

Конструкція меблів повинна бути такою, щоб її легко можна було переміщати (бажано, щоб вона могла штабелюватися). Тому що при великих напливах відвідувачів зал доводиться часто мити. Крім того: столові досить часто здаються в оренду під фуршети, весілля – заходи, для яких потрібно одноразово вивільняти багато місця.

Висновок:

Відкриття їдальні (або іншого закладу громадського харчування вельми і вельми не проста та витратна процедура, навіть якщо ви плануєте відкривати столову не з нуля, а на базі вже існуючого підприємства.

Ми радимо вам звернутися до профільної організації, яка має всі дозвільні документи на проектування та введення в експлуатацію будь-якого закладу громадського харчування – будь то їдальня, ресторан, бар або кафе.

Якщо вам необхідно професійне обладнання, вільно звертайтеся до нас – ми підберемо для вас найнеобхідніше. Сформуємо належну комерційну пропозицію, доставимо, змонтуємо і введемо в експлуатацію. Забезпечимо гарантійне та сервісне обслуговування — ЗВЕРТАЙТЕСЯ!

Консультації (безкоштовні) по вибору, підбору обладнання, посуду та аксесуарів для їдальні. (066) 595 – 15 – 85

Автор: Ishtvan Paladi


Товари, що відносяться до даної статті
* — це умовні одиниці, які наведені тут лише для довідки